přeskočit k navigaci »

Úvod » Archiv článků » Turistické zajímavosti Krušných hor » Zříceniny hradů v Krušných horách

Zříceniny hradů v Krušných horách

Na některých vrcholcích Krušných hor shlížejí dolů do údolí zříceniny někdejších honosných hradů. Z některých zbyly jen polorozpadlé brány a pár kamenů, některé jsou dnes opatrovány a je snaha o jejich rekonstrukci a uvedení do původního stavu pro představu, jak to tehdy vlastně vypadalo.

Na některých vrcholcích Krušných hor shlížejí diolů do údolí zříceniny někdejších honosných hradů. Z některých zbyly jen polorozpadlé brány a pár kamenů, některé jsou dnes opatrovány a je snaha o jejich rekonstrukci a uvedení do původního stavu pro představu, jak to tehdy vlastně vypadalo.

Horní Hrad

Hrad se tyčí nad malinkou vesničkou Horní Hrad poblíž Stráže nad Ohří. Byl založen ve 13.století původně jako malý hrádek s obranou věží. Za celou dobu své existence vystřídal mnoho majitelů a prošel si všemi stavebními slohy. Za tu dobu zažil mnoho úprav, byl mnohokrát přestavěn a k hradu byly postupně přidávány nové části, které hradu přidaly na mohutnosti.

Hrad je otevřen od Velikonoc do října vždy o víkendech a svátcích od 10:00 – 17:00 a o prázdninách je otevřen každý den od 9:00 – 20:00. Přes prázdniny zde najdete mnoho zajímavých akcí a vystoupení. více..

Himlštejn

Zřícenina hradu Himlštejn se nachází na vysokém kopci nad Stráží nad Ohří. Hrad pocházel z 15. století a za dobu své existence vystřídal několik majitelů. Na místě původního hradu jsou zde dodnes patrné pouze suterén obytné věže, přilehlá hradba, zbytky hlavní brány a několik pozůstatků parkánové hradby.

Díky své poloze získal hrad příhodné jméno – Nebeský kámen. Každý, kdo zvládne náročné stoupání k této zřícenině, jistě bude potěšen odměnou, která se mu dostane v podobě nezapomenutelného výhledu na údolí řeky Ohře. Zřícenina je volně přístupná po celý rok. více..

Hasištejn

Hasištejn je zřícenina gotického hradu. Dominantní stavbou je mohutná válcová věž - begriftová, která převyšuje celou zříceninu. Hrad byl postaven pravděpodobně Václavem IV. ve 14. století. Hrad je otevřen celoročně od 10:00 – 20:00 hodin. Vstupní poplatek je pouze symbolický. více..

Perštejn

Na silnici mezi Stráží nad Ohří a Kláštercem leží malé městečko Perštejn, nad kterým naleznete schovanou mezi stromy zříceninu hradu Perštejn. Hrad byl vybudován v gotickém stylu přibližně v druhé polovině 13. století. Hrad založili páni z rodu Šumburků. Z hradu se dodnes zachovaly pozůstatky obytných a hospodářských budov, torza hlavních bran, příkopů a valů. Dominantou zříceniny zůstává půlkruhový pozůstatek okrouhlé věže. Zřícenina je volně přístupná po celý rok.

 

fotogalerie:

Pro zvětšení klikněte na vámi zvolenou fotografii...

Horní Hrad - pohled z věže Horní Hrad - věž Horní Hrad  - kostele sv. Petra a Pavla Hasištejn - vstupní brána Hasištejn - restaurace před hradem Hasištejn - varování při vstupu Hasištejn - jádro hradu, věž Hasištejn - památní deska
 

« kompletní seznam rubrik