přeskočit k navigaci »

Úvod » Archiv článků » Turistické zajímavosti Krušných hor » Naučná stezka Jáchymovské peklo

Naučná stezka Jáchymovské peklo

Okolím Jáchymova se táhne zajímavá naučná stezka, která vám přiblíží život v dolech v době, kdy zde v těch nejkrutějších podmínkách pracovali političtí vězni. Stezka začíná na jáchymovském náměstí. Na náměstí můžete obdivovat sochařské dílo „Křížová cesta ke svobodě“, která představuje komunistické lágry.

Okolím Jáchymova se táhne zajímavá naučná stezka, která vám přiblíží život v dolech v době, kdy zde v těch nejkrutějších podmínkách pracovali političtí vězni. Stezka začíná na jáchymovském náměstí. Na náměstí můžete obdivovat sochařské dílo „Křížová cesta ke svobodě“, která představuje komunistické lágry.

Na vzniku Naučné stezky Jáchymovské peklo se podílelo několik spolků, které nechtěli, aby se na hornickou minulost dolů nezapomnělo.

Naučná stezka Jáchymovské peklo – zastávky naučné stezky

  • královská mincovna a muzeum
  • důl Svornost – jeden z nejstarších dolů, dodnes se zde těží uranová voda, která se využívá k lázeňským účelům. Nad štolou se nacházel tábor vězňů z dolu Svornosti. Tábor byl spojen s dolem 260 příkrými schody
  • doly a jejich pracovní tábory – Vysoká Jedle, Adam, Barbora, Eduard, Eliáš I., Eliáš II., Eva, Nikolaj, Mariánská, Rovnost a Vršek
  • Horký rybník, Eliášův potok – zajímavá místa v přírodě, kde se vyskytují chráněné rostliny a živočichové
  • poslední zastávka – kopec, na němž stával hrad Freudenstein, kde se v roce 1519 razily první tolary

Z poslední zastávky je výhled na celé město a po procházce mezi pozůstatky dolů se ve vás ještě více prohloubí pocit bezmoci, který měli vězni, když zde umírali v krutých podmínkách pro svoje přesvědčení a názory.

Naučná stezka Jáchymovské peklo – něco málo z historie

  • Naučná stezka Jáchymovské peklo vás seznámí s nepříliš lichotivou minulostí hornického města. Stezka vám krok po kroku přiblíží roky 1948 – 1961, kdy v dolech v nelidských podmínkách pracovali političtí vězni. V tomto období prošlo pracovními lágry 60 000 vězňů.
  • Doly byly obsazeny Rudou armádou již v roce 1945. Sovětský Svaz si byl velmi dobře vědom, jak strategicky důležitá je těžba uranu pro výrobu atomových zbraní a tak neváhali porušit spojenecké dohody. Naskytl se poslední (pro sovětskou armádu nepatrný) problém. Kdo bude pracovat v dolech? Velmi vhodnými se pro tuto práci ukázali vězni, kteří by byli schopni dolovat smolinec ve velmi krutých podmínkách a částečně nahrazovat nedostatek důlní techniky.
  • S rozvojem politické situace v Československu byli čím dál tím víc nepohodlní političtí vězni a tak začali nahrazovat těžké delikventy v těchto pracovních lágrech. Právě političtí vězni trpěli v dolech za své názory nejvíce. Z vězňů se stali muklové (mukl byl muž určený k likvidaci).
  • V roce 1961 se snažilo mnoho lidí zahladit stopy o pracovních lágrech a tak se doly zasypávaly, bouraly se strážní věže a ničily tábory. Díky některým spolkům (hornický spolek Barbora) máme možnost nahlédnout do některých dolů a dozvědět se více o nechvalné minulosti pracovních lágrů.

Zajímavosti v okolí

V okolí Jáchymova je mnoho kulturních, sportovních a dalších zajímavých aktivit. Přímo v Jáchymově se nachází sjezdovka, odpočinout a zaplavat si můžete v bazénu a kolem města se nachází mnoho cyklostezek a turistických cest. Skrz Jáchymov prochází silniční tepna, která spojuje okolí s Krušnými horami, kde je nespočetné množství sjezdovek, běžeckých areálů, cyklistických cest a magistrál. S Krušnými horami vás může z Jáchymova spojit i sedačková lanovka, která skýtá krásnou dvacetiminutovou projížďku s nezapomenutelným výhledem do údolí. Lanovka vás vyveze přímo na nejvyšší horu Krušných hor – Klínovec.

 

fotogalerie:

Pro zvětšení klikněte na vámi zvolenou fotografii...

důl svornost hrad Freudenstein
 

« kompletní seznam rubrik