přeskočit k navigaci »

Abertamy

Abertamy mají cca 1 140 obyvatel a jejich součástí je obec Hřebečná. Leží v nadmořské výšce 840 m n. m. a jsou další významnou rekreační lokalitou Krušných hor.

Abertamy mají cca 1 140 obyvatel a jejich součástí je obec Hřebečná. Leží v nadmořské výšce 840 m n. m. a jsou další významnou rekreační lokalitou Krušných hor.

O Abertamech můžeme poprvé slyšet v roce 1529, kdy byly prohlášeny královským horním městem. Podobně jako v okolních obcích se zde těžilo stříbro, těžba však upadla během Třicetileté války, po ní zůstalo pouze dolování cínu. V 19. století byla v obci zavedena výroba kožených rukavic. Díky té se město zbavilo bídy, kterou trpělo od dob Třicetileté války.
V dnešní době pokračuje výroba rukavic jen ve dvou soukromých dílnách. Továrna zanikla v roce 1998. Obec je zajímavou turistickou destinací.

Zajímavosti v obci a okolí

V Abertamech a okolí je možné navštívit několik přírodních zajímavostí a historických památek. Sídlí tu též galerie krušnohorských umělců.

  • kostel čtrnácti svatých pomocníků
  • rozhledna na Plešivci (necelé 3 kilometry od centra Abertam)
  • Hřebečný lom - přírodní rezervace
  • Galerie Arnika

Ubytování

Stejně jako ve většině horských obcí zůstaly i v Abertamech po odsunu Němců nevyužité nemovitosti. Některé slouží jako soukromé rekreační chaty, z dalších vznikly hotely, penziony, horské chaty a privátní ubytovny. Součástí ubytování bývá většinou možnost stravování v objektu.

Hotel Plešivec
Hotel nabízí ubytování v hotelových pokojích, nebo nedalekých rekreačních chatkách. Hotel je propojen s rozhlednou, kterou můžete denně za nepatrný poplatek navštívit. více...

Pension „U Mikeše“
V přízemí pensionu je restaurace s krbem, v patře budovy se nachází 5 pokojů s kapacitou 20 osob. Sprchy a WC jsou na chodbě společné vždy pro 2 pokoje. více...

Další ubytování...

Sport, turistika

Mezi možnosti sportovního vyžití patří hlavně sjezdové a běžecké lyžování. V obci jsou 2 lyžařské vleky. Mezi letní aktivity můžeme zařadit cykloturistiku a pěší turistiku.

  • lyžování (2 lyžařské vleky, běh na lyžích na Krušnohorské magistrále)
  • cyklistika a pěší turistika (Krušnohorskou magistrála, přírodní rezervace Hřebečný lom)
 

fotogalerie:

Pro zvětšení klikněte na vámi zvolenou fotografii...

kostel čtrnácti svatých pomocníků kostel čtrnácti svatých pomocníků rozhledna na Plešivci
 

« kompletní seznam rubrik