přeskočit k navigaci »

Úvod » Archiv článků » Turistické zajímavosti Krušných hor » Božídarské Rašeliniště

Božídarské Rašeliniště

Božídarské rašeliniště se nachází mezi Božím Darem a Rýžovnou. Území o rozloze skoro 930 hektarů je chráněno od roku 1965 a je národní přírodní rezervací. Na tomto území se rašelina těžila až do druhé světové války. Celý komplex rašelinišť obsahuje vzácnou faunu i flóru, kterou mají turisté možnost shlédnout z naučné stezky „Božídarské rašeliniště“.

Božídarské rašeliniště se nachází mezi Božím Darem a Rýžovnou. Území o rozloze skoro 930 hektarů je chráněno od roku 1965 a je národní přírodní rezervací. Na tomto území se rašelina těžila až do druhé světové války. Celý komplex rašelinišť obsahuje vzácnou faunu i flóru, kterou mají turisté možnost shlédnout z naučné stezky „Božídarské rašeliniště“. Území je protkáno prameny vyvěrajícími na povrch, mokřinami, bažinami a temnými jezírky, které jsou lemovány typickými porosty jako borovice kleč, bříza zakrslá nebo smrk. Celé rašeliniště je pokryto keříky vřesu, borůvčí a brusinek.

Božídarské rašeliniště – naučná stezka

V roce 1977 zde byla vytvořena naučná stezka o délce 3,2 km. Stezka prochází okrajem rezervace a je umístěna tak, aby z ní měl návštěvník možnost shlédnout to nejdůležitější, co rašeliniště nabízí. Na stezce je 12 zastávek s informačními tabulemi.

Trasa začíná na božídarském náměstí, kde je umístěna první informační tabule. Na ní naleznete základní informace o naučné stezce a o Božídarském rašeliništi. Dále pokračuje západním směrem za město po značkách. Značka má tvar bílého čtverce se zelenou úhlopříčkou. Pokračuje rezervací a okružní cestou se vrací zpět do výchozího místa.

Božídarské rašeliniště - flóra

Rašeliniště nabízí výborné podmínky pro výskyt několika vzácných druhů rostlin a stromů. Mezi nejvýznamnější patří:

  • Bříza trpasličí
  • Borovice blatka
  • Rosnatka okrouhlolistá
  • Kociánek dvoudomý
  • Blatnice bahenní
  • Arnika

Božídarské rašeliniště – zajímavosti

  • Na severním okraji vytéká z rezervace potok Černá, ze kterého se odpojuje technicky významná památka Blatenský vodní příkop. Ten přiváděl vodu do hornického města Horní Blatná
  • Podél potoka se nacházejí tzv. sejpy. Jsou to hromady hlušiny, které se zde nahromadily při rýžování cínové rudy. Na těchto hroudách se nacházejí specifické druhy rostlin (vřes, kociánek dvoudomý)
  • Nejvyšším bodem chráněného území je božídarský Špičák. Dosahuje výšky 1115 m n. m.
  • Na Božídarském rašeliništi se nachází 24 druhů rašeliníků.

V zimě si můžete trasu projet na běžkách, v létě pěšky. Trasa je schůdná i pro vozíčkáře. V okolí Božího Daru je rozsáhlá síť běžkařských tratí a mnoho lyžařských areálů. V létě je zde nespočetné množství cyklotras a turistických cest. více..

 

fotogalerie:

Pro zvětšení klikněte na vámi zvolenou fotografii...

 

« kompletní seznam rubrik